Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.

Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας

37o Πανελλήνιο Ομαδικό Κύπελλο 2019

37ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Σωματεία πρώην ΕΣΣΠ)

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η ΕΣO προκηρύσσει το περιφερειακό κύπελλο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Σωματεία της πρώην ΕΣΣΠ).

2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Η ΕΣΟ ορίζει ως Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων τους παρακάτω εκπροσώπους σωματείων της περιοχής:

Κωνσταντίνος Σιέμπος (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος (Μέλος), Χαράλαμπος Τζότζολης (Μέλος)

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των σωματείων σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα: (Σε περίπτωση συμμετοχής περισσοτέρων από 16 ομάδες)

1ος γύρος,                   Κυριακή         03/02/2019, ώρα 11.00

2ος γύρος,                   Κυριακή         10/02/2019, ώρα 11.00

3ος γύρος,                    Κυριακή         17/02/2019, ώρα 11.00

Final Four                    Σάββατο        23/02/2019, ώρα 11.00

Κυριακή          24/02/2019, ώρα 11.00

Αν οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 16 ο πρώτος γύρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης των αγώνων για τα περιφερειακά κύπελλα και τα μπαράζ ορίζεται στις 17.00 – το Σάββατο ή στις 11.00 – την Κυριακή.

Αναβολές κατά αρχήν δεν χορηγούνται, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει ο διευθυντής των αγώνων.

Κατόπιν συμφωνίας και των δύο ομάδων η μέρα και ώρα διεξαγωγής της μεταξύ τους συνάντησης μπορεί να αλλάξει με την προϋπόθεση ότι θα ορισθεί εντός του διαστήματος: Τετάρτη – πριν τον αντίστοιχο γύρο – έως και Κυριακή – μία μέρα μετά τον γύρο. (π.χ για τον 1ο Γύρο  από 30/1 έως 04/02).

Για να θεωρηθεί έγκυρη η αλλαγή θα πρέπει και οι δύο ομάδες να ενημερώσουν με e-mail την Οργανωτική Επιτροπή (esspchess@gmail.com)  τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημέρα που θα διεξαχθεί ο αγώνας.

4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο.

5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

6. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Κάρτα Υγείας Αθλητή θεωρημένα, τα οποία θα προσκομίζονται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.

Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Ι. και της Κ.Υ.Α. κάθε αθλητή.

Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Ι. και Κ.Υ.Α. πριν την έναρξη των αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι η έχει δοθεί παράταση για την υποχρέωση έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή από την Γ.Γ.Α μέχρι τις 31/07/2019. Μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία όσοι αθλητές δεν έχουν θεωρημένη Κάρτα Υγείας Αθλητή θα πρέπει να εμφανίζουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας θεωρημένο με σφραγίδα ιατρού.

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό ή αλλοδαπό σκακιστή η δήλωση του οποίου θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 29/01/2019 στο e-mail της Οργανωτικής Επιτροπής esspchess@gmail.com.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΟ (8/7/2000) ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

ΕΛΟ FIDE ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Μέχρι 2400 90 Euro
2401-2500 120 Euro
2501-2600 150 Euro
2601-2700 180 Euro
2701-2800 210 Euro
κ.ο.κ.

Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.

Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.

Η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες αλλοδαπών σκακιστών κοινοτικών ή μη δεσμεύει τα σωματεία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις της ΕΣΟ.

7. ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

8. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και 30 λεπτά ακόμα για την ολοκλήρωση της παρτίδας για κάθε σκακιστή. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30″) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής- στρια που δεν προσέλθει εντός 30 λεπτών από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων μηδενίζεται.

9. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 30 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίδει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

10. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.

ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Η ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιήσει με έγγραφο ή με e-mail στον διευθυντή αγώνων  το αποτέλεσμα του αγώνα  το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των αγώνων. Παράλειψη τέτοιας έγγραφης ειδοποίησης αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την κλήρωση του επόμενου γύρου.

11. ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

Η κλήρωση για τις συναντήσεις του 1ου γύρου θα γίνει την Κυριακή 27/01/2019 σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή στην ιστοσελίδα (http://www.essp.gr/) και με e-mail στους εκπροσώπους των σωματείων. Η κλήρωση για τους επόμενους γύρους θα πραγματοποιείται την αμέσως προηγούμενη Τρίτη.

12. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Επικεφαλής διαιτητής θα οριστεί από την ΚΕΔ της ΕΣΟ και θα ανακοινωθεί στα σωματεία με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Κ.Ε.Δ. σε συνεννόηση με το γηπεδούχο σωματείο το οποίο φέρει αποκλειστικά την ευθύνη της αμοιβής του. Το γηπεδούχο σωματείο πρέπει να προτείνει διαιτητή από τα μέλη του, αλλιώς η ΚΕΔ θα ορίζει δικό της διαιτητή ο οποίος θα αποζημιώνεται από το σωματείο. Σε περίπτωση μη αποζημίωσης του διαιτητή από το γηπεδούχο σωματείο, αυτομάτως χάνει το παιχνίδι άνευ αγώνος.

Οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι με την λήξη του γύρου να ενημερώνουν άμεσα τον επικεφαλής διαιτητή για το αποτέλεσμα και εντός 48 ωρών να του παραδίδουν το πρωτότυπο φύλλο αγώνος.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον διευθυντή αγώνων μαζί με παράβολο 90 €. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.

Η επιτροπή ενστάσεων θα ορισθεί από την Οργανωτική Επιτροπή.

13. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο  Σιέμπος Κωνσταντίνος (e-mail: esspchess@gmail.com.)

14. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ανήκαν στην πρώην  ΕΣΣΠ, με μία ομάδα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν μέχρι το Σάββατο 26/01/2019 και ώρα 18.00 στο e-mail της Οργανωτικής Επιτροπής esspchess@gmail.com.

Επίσης με την δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να αναφέρουν το όνομα του υπευθύνου και την διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου τους.

15. ΓΕΝΙΚΑ: Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης.

Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 19/9/2015).

Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.

Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

Αφήστε την απάντησή σας