Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.

Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας

Προκριματική φάση Μαθητικών Πρωταθλημάτων Πάτρας και Λοιπών Περιοχών (Ενημέρωση)

Ενημέρωση 23/02/2018

Οι μαθητές της περιοχής της Ηλείας πλέον θα αγωνιστούν την Κυριακή. Επίσης οι μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας εκτός (Αγρινίου και Αστακού) έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην προκριματική φάση που θα πραγματοποιηθεί στην Ναύπακτο το Σάββατο 3 Μαρτίου. Η προκήρυξη της διοργάνωσης θα ανακοινωθεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου προκηρύσσει την προκριματική φάση του 30oυ Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών Μαθητριών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  για τις περιοχές των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου για το 2018.

Επίσης στους προκριματικούς αγώνες θα πρέπει να συμμετάσχουν και μαθητές από την περιοχή της Ηλείας αφού δεν πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή προκριματικοί αγώνες.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε δύο ομίλους  το διάστημα 03 – 04  Μαρτίου και αφορούν τους μαθητές  όλων των τάξεων του Δημοτικού των σχολειών των ανωτέρω περιοχών, αφού οι μαθητές των Νηπιαγωγείων, Γυμνασίων και Λυκείων προκρίνονται απευθείας την τελική φάση του 30ου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών Μαθητριών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  που θα πραγματοποιηθεί στις  11 Μαρτίου στην Πάτρα.

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:

Τους αγώνες διοργανώνει η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου υπό την αιγίδα της ΕΣΟ.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

α) 1ος Όμιλος : Οι αγώνες θα διεξαχθούν συμφώνως με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο 03 – Μαρτίου – 2018 Επιβεβαίωση συμμετοχών 10:00 – 10:30
Σάββατο 03 – Μαρτίου – 2018 1ος – 7ος γύρος Έναρξη 11:00 Λήξη 16:30
Σάββατο 03 – Μαρτίου – 2018 Τελετή Λήξης 17:00

β) 2ος Όμιλος: Οι αγώνες θα διεξαχθούν συμφώνως με το παρακάτω πρόγραμμα:

Κυριακή 04 – Μαρτίου – 2018 Επιβεβαίωση συμμετοχών 10:00 – 10:30
Κυριακή 04 – Μαρτίου – 2018 1ος – 7ος γύρος Έναρξη 11:00 Λήξη 16:30
Κυριακή 04 – Μαρτίου – 2018 Τελετή Λήξης 17:00

Σημ. 1: Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για τον κάθε όμιλο θα πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων την αντίστοιχή μέρα των αγώνων, ώρα 10:00 – 10:30. Μαθητής ή μαθήτρια που προσέλθει μετά την 10:30 πρωινή και εφ’ όσον έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή θα μπορεί να αγωνιστεί από τον δεύτερο γύρο.

4. ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:

Τα Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν στις αίθουσες του Πάρκου της Ειρήνης στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου (απέναντι από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου). Η ευθύνη για τη φύλαξη των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών, εκτός των αιθουσών που θα διεξάγονται οι αγώνες, είναι ρητά και αποκλειστικά των γονέων-κηδεμόνων-συνοδών. Η ΕΣΣΠ δε φέρει καμία ευθύνη για τους εκτός αίθουσας χώρους. Χώρος αγώνων είναι μόνο οι αίθουσες διεξαγωγής των αγώνων.

5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:

Και στα 2 Πρωταθλήματα, ορίζεται σε 12′ ανά μαθητή συν 3” ανανέωση για κάθε κίνηση.

6. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες  των Δημοτικών Σχολείων Δημοσίων και Ιδιωτικών για τις περιοχές των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου για το 2018.  Επίσης στους προκριματικούς αγώνες θα πρέπει να συμμετάσχουν και μαθητές από την περιοχή της Ηλείας αφού δεν πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή προκριματικοί αγώνες.

1ος Όμιλος  (Σάββατο 3 Μαρτίου)

4ο ΠΑΤΡΩΝ, 8ο ΠΑΤΡΩΝ, 9ο ΠΑΤΡΩΝ, 10ο ΠΑΤΡΩΝ, 12ο ΠΑΤΡΩΝ, 14ο ΠΑΤΡΩΝ, 15ο ΠΑΤΡΩΝ, 17ο ΠΑΤΡΩΝ, 18ο ΠΑΤΡΩΝ, 19ο ΠΑΤΡΩΝ, 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΤΡΩΝ, 1ο ΟΒΡΥΑΣ, 1ο ΠΑΡΑΛΙΑΣ, 21ο ΠΑΤΡΩΝ, 22ο ΠΑΤΡΩΝ, 24ο ΠΑΤΡΩΝ, , 25ο ΠΑΤΡΩΝ, 29ο ΠΑΤΡΩΝ, 2ο ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΤΡΩΝ, 2ο ΟΒΡΥΑΣ, 2ο ΠΑΡΑΛΙΑΣ, 32ο ΠΑΤΡΩΝ, 33ο ΠΑΤΡΩΝ, 36ο ΠΑΤΡΩΝ, 39ο ΠΑΤΡΩΝ, 3ο ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΤΡΩΝ, 3ο ΠΑΡΑΛΙΑΣ, 41ο ΠΑΤΡΩΝ, 42ο ΠΑΤΡΩΝ, 44ο ΠΑΤΡΩΝ, 45ο ΠΑΤΡΩΝ, 47ο ΠΑΤΡΩΝ, 4ο ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΤΡΩΝ, 51ο ΠΑΤΡΩΝ, 52ο ΠΑΤΡΩΝ, 53ο ΠΑΤΡΩΝ, 54ο ΠΑΤΡΩΝ, 55ο ΠΑΤΡΩΝ, 5ο ΠΑΤΡΩΝ, 60ο ΠΑΤΡΩΝ, 61ο ΠΑΤΡΩΝ, 65ο ΠΑΤΡΩΝ, 67ο ΠΑΤΡΩΝ, 6ο ΠΑΤΡΩΝ, ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ, ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΜΙΝΙΑ, ΚΡΗΝΗΣ, ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙΟΥ, ΡΟΪΤΙΚΑ, ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ,  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Καθώς και τα σχολεία των περιοχών των Δήμων Δυτικής Αχαΐας , Ερυμάνθου

2ος Όμιλος  (Κυριακή 4 Μαρτίου)

1ο ΠΑΤΡΩΝ, 2ο ΠΑΤΡΩΝ, 3ο ΠΑΤΡΩΝ, 7ο ΠΑΤΡΩΝ, 11ο ΠΑΤΡΩΝ, 13ο ΠΑΤΡΩΝ, 16ο ΠΑΤΡΩΝ, 20ο ΠΑΤΡΩΝ, 23ο ΠΑΤΡΩΝ, 26ο ΠΑΤΡΩΝ, 34ο ΠΑΤΡΩΝ, 35ο ΠΑΤΡΩΝ, 40ο ΠΑΤΡΩΝ, 43ο ΠΑΤΡΩΝ, 46ο ΠΑΤΡΩΝ, 48ο ΠΑΤΡΩΝ, 49ο ΠΑΤΡΩΝ, 50ο ΠΑΤΡΩΝ, 56ο ΠΑΤΡΩΝ, 59ο ΠΑΤΡΩΝ, 62ο ΠΑΤΡΩΝ, 64ο ΠΑΤΡΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΚΤΑΙΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ, ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ, ΔΡΕΠΑΝΟΥ, ΕΙΔΙΚΟ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ, ΕΙΔΙΚΟ ΤΥΦΛΩΝ, ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2Θ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 8Θ, ΡΙΟΥ, ΣΕΛΛΩΝ, ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ, ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Καθώς  και τα σχολεία του Ν. Ηλείας

Όσον αφορά τις πόλεις της περιφέρειας - και μετά από έγκαιρη κατάθεση τεκμηριωμένου αιτήματος προς την διεύθυνση των αγώνων και σχετική αποδοχή – υπάρχει η δυνατότητα για μια περιοχή να αγωνιστεί Κυριακή αντί Σαββάτου που ορίζει αρχικά η προκήρυξη.

7. ΠΑΡΑΒΟΛΟ:

Ορίζεται στα 5 ευρώ. Όσοι μαθητές και μαθήτριες προκριθούν στην τελική φάση δεν θα πληρώνουν επιπλέον παράβολο για την συμμετοχή τους  τελικούς.

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για όλες τις τάξεις. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 10) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ.

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 6 κατηγορίες ανάλογα με την τάξη φοίτησης του κάθε μαθητή και μαθήτριας:

1. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

9. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).

(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)

(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)

10. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:

Η Επιτροπή ενστάσεων θα ορισθεί επιτόπου από το ΔΣ, από μέλη της σκακιστικής κοινότητας που θα είναι παρόντα (συνοδοί, προπονητές, σκακιστές)., Η ένσταση υποβάλλεται εγγράφως με παράβολο 50€, στον διευθυντή αγώνων και εκδικάζεται αμέσως πριν την επόμενη παρτίδα.

Σε περίπτωση δικαίωσης το παράβολο επιστρέφεται.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

11. ΕΠΑΘΛΑ:

Μετάλλια θα δοθούν στους 3 πρώτους μαθητές και στις 3 πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία (όχι γενική κατηγορία). Οι μαθήτριες μετέχουν μόνο στα έπαθλα των μαθητριών. Συμφώνως και με την απόφαση της ΕΣΟ 2/2013, μαθητής ή μαθήτρια που δεν παρευρεθεί στην τελετή των απονομών, το μετάλλιο μεταβιβάζεται στον/ην αμέσως επόμενο/η παρόντα/ούσα καθώς και τα προνόμια που απορρέουν από αυτό.

12. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ:

Για την τελική φάση του 30oυ Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών Μαθητριών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας   2018 που θα πραγματοποιηθεί  στις 11 Μαρτίου 2018 προκρίνονται:

Όσοι συμμετέχοντες σημειώσουν επίδοση 51%, χωρίς δικαίωμα αναπλήρωσης. (4 βαθμοί σε 7 αγώνες).

Στην περίπτωση που σε κάποια τάξη, μαθήτρια δεν έχει επιτύχει την απαιτούμενη επίδοση για πρόκριση, προκρίνεται η πρώτη της κάθε τάξης.

Απευθείας πρόκριση στην τελική φάση, δικαιούνται όσοι μαθητές :

1)    μπήκαν στην τελική 10άδα της γενικής κατάταξης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της προηγούμενης χρονιάς

2)    τα 3 πρώτα αγόρια και 3 πρώτα κορίτσια της τελικής κατάταξης της τελικής φάσης ΕΣΣΠ της προηγούμενης χρονιάς

Διευκρινίζεται ότι όσοι μαθητές έχουν δικαίωμα απευθείας πρόκρισης και συμμετάσχουν στους προκριματικούς του 2018, στερούνται του αρχικού τους προνομίου και θα ισχύουν  και για αυτούς οι όροι πρόκρισης σύμφωνα με το ποσοστό επίδοσης.

13. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:

Θα οριστεί από το ΔΣ της ΕΣΣΠ

14. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:

Θα οριστεί από την ΤΕΔ σε συνεννόηση με το ΔΣ της ΕΣΣΠ

15. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Έως και την Πέμπτη 1 Μαρτίου και ώρα 24.00 για τον Α όμιλο και την Παρασκευή 2 Μαρτίου και ώρα 24.00 για τον Β Όμιλο, ηλεκτρονικά στις φόρμες: που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΠwww.essp.gr .

16. ΓΕΝΙΚΑ:

Στις σκακιέρες χωρίς ρολόι ο επικεφαλής διαιτητής δίνει οδηγίες που ισχύουν για όλους τους γύρους.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Διευκρινίζεται ρητά ότι  ισχύουν οι κανονισμοί rapidplay της FIDE (FIDE handbook, Laws of Chess), με την εξής διαφοροποίηση στο άρθρο A.4.b: ποινή μηδενισμού για αντικανονική κίνηση επιβάλλεται στην περίπτωση που κάποιος από τους αντιπάλους πραγματοποιήσει 3 αντικανονικές κινήσεις (απόφαση ΔΣ ΕΣΣΠ 01/02/2015).

Με ιδιαίτερη τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Καραμαλής

Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης  Παγώνης

Αφήστε την απάντησή σας